Intertek (www.intertek.com)
white-rectangle
 

Skriv till oss:

Telefon:

+ 46 8 750 00 00
 
 

Analys hittar fipronilrester i ägg och äggprodukter

Under sommarmånaderna återkallades och förstördes miljontals ägg i Europa eftersom de kunde innehålla insektsgiftet fipronil. Skandalen startade i Nederländerna, men kontaminerade holländska ägg har sedan sålts i flertalet EU-länder inklusive Sverige.

Hur blev det så här?

Fipronil är ett medel som används för att behandla hundar och katter mot löss, fästingar och kvalster. Det är dock inte tillåtet inom EU att använda det för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktion. EU-lagstiftningen (Förordning EC 396/2005) tillåter max 0,005mg/kg i livsmedel. 

I det här fallet har fipronil ändå funnits i ett medel som använts för att behandla ett antal hönsgårdar i Nederländerna mot kvalster. Efter att detta uppdagats har holländska myndigheter stängt runt 180 gårdar och dragit tillbaka över en miljon ägg. 

Interteks analystjänster för livsmedel

Interteks laboratorium i Bremen i Tyskland erbjuder ackrediterad analys för fipronil och dess metabolit i livsmedel och foder med GC-MS/MS-metoden. 

 
Övriga tjänster för livsmedel och lantbruk

Intertek hjälper kunder längs hela livsmedelskedjan att säkra kvalitet, äkthet och säkerhet hos sina produkter. Med tjänster som utsädes- och livsmedelsanalys, regulatorisk rådgivning och certifiering enligt svenska och internationella standarder och program erbjuder vi en heltäckande kvalitetslösning inom livsmedel och lantbruk.

För livsmedelsindustrin
För lantbruk

för mer information.