Intertek (www.intertek.com)
 

Rådgivning hjälper Glitter hitta rätt

Butikskedjan Glitter är mest känd för just glitter – bland annat smycken och håraccessoarer – men då och då smyger sig en hårfön eller en powerbank in i det extremt snabbrörliga sortimentet. För att säkerställa att dessa produkter är korrekt CE-märkta och säkra att använda anlitar Glitter Intertek.

–  Vi har ungefär 3500 artiklar i vårt sortiment, säger Camilla Svensson, ansvarig för produktkvalitet och regelefterlevnad på Glitters inköpsorganisation och centrallager i Söderköping. Till största delen handlar det om smycken i olika metaller och andra accessoarer och hårprodukter i plast, metall, textil eller gummi, men eftersom vårt mål är att hela tiden hålla en hög modegrad och hänga med i trender tar vi även sedan en tid tillbaka då och då till exempel hårfönar, locktänger, hörlurar och powerbanks.

Allt importeras, till största delen från Kina, och Glitter tar sitt ansvar som importör på största allvar. 

– Även om vi jobbar med relativt billiga produkter är det väldigt viktigt för oss att våra, ofta unga, kunder inte kommer till skada av att använda saker de köpt hos oss, säger Camilla Svensson. Vi är noga med att följa alla regler kring till exempel kemikalier, metaller, plaster och material som kommer i kontakt med livsmedel, och samma sak gäller för de elektriska produkterna. De ska ha CE-märkningen på plats och all dokumentation i ordning. 

CE-märkningsrådgivning från Intertek

För att se till att verkligheten stämmer överens med ambitionen samarbetar Glitter sedan ett par år med Intertek kring just CE-märkning. CE-märkningskonsult Farzad Farzaneh fungerar som Glitters bollplank i CE-märkningsfrågor och ser över leverantörernas överensstämmelseförklaring och den underliggande dokumentationen för nya produkter som tas in i sortimentet: Är det rätt direktiv? Räcker underlaget kring RoHS? Har produkten testats på rätt sätt enligt rätt standard? Finns tillräcklig dokumentation kring batterier?

– I praktiken fungerar han som regulatoriskt ansvarig för elektriska och elektroniska produkter hos oss, säger Camilla Svensson. Eftersom tyngdpunkten i sortimentet ligger på andra typer av produkter har vi inte behov av en heltid för detta och då är det smidigt och effektivt att hyra in kompetens vid behov. 

För ett företag som Glitter som lever på att följa med i modets svängningar, är snabbhet helt avgörande. En produkt ska finnas på hyllan precis när alla vill köpa den och inte tre veckor senare. Därför uppskattar Camilla Svensson speciellt Interteks flexibilitet och snabbhet.

– Intertek imponerar med sin servicekänsla och sina snabba svar, säger hon. Vi känner oss helt trygga med det här samarbetet. 

cerello-line

Kort om Glitter:

Den första butiken öppnades 1992. Idag finns ca 225 butiker i fyra länder och företaget har totalt 1200 medarbetare. Sedan 2004 ägs Glitter av Bergendahls, som förutom Glitter driver bland annat City Gross, EKO och Granit. 

cerello-line  

för mer information.