Intertek certifierade Sveriges första FSC-certifierade byggnad

Nu är Sveriges första FSC-certifierade byggnad – utsiktstornet i Siljansnäs – färdigbyggt. Och certifierat av Intertek.

I Siljansnäs i Dalarna står nu ett 33 meter och nio våningar högt torn helt byggt i trä. Tornet är en del av Naturum Siljansnäs och ger besökarna utsikt över Siljan från ett utsiktsdäck utomhus, och, vid sämre väder, ett inglasat utsiktsdäck.

Det första spadtaget till tornet togs i mars 2021 och i slutet av augusti öppnade det för allmänheten. Bakom initiativet står Naturvårdsverket, Länsstyrelsen Dalarna och ByggDialog Dalarna och valet att bygga i trä gjordes av klimatskäl. Av samma skäl valde man dessutom att bli det första FSC-märkta byggprojektet i Sverige.

FSC-certifieringen gjordes hos Intertek, som är stolta över att ha certifierat Sveriges första FSC-märkta byggnad. Patrik Vendel, Program Manager FSC & PEFC på Intertek, kommenterar: ”Det är fantastiskt roligt att få vara delaktig i Sveriges första FSC-projekt, det här är ett område vi tror kommer att växa och Intertek vill självklart vara en del av den utvecklingen.”

Projektcertifiering enligt FSC gör det möjligt för byggföretag, hustillverkare, entreprenörer och arkitekter med flera, att bidra till ett mer hållbart byggande i trä och ökar värdet av ansvarsfullt skogsbruk. FSC:s regelverk bidrar också till att att uppfylla kraven i Breeam, LEED, Svanen och andra certifieringssystem för byggnader.

 

Certifiering för skogsbruk och skogsrelaterade produkter