Tradition och entreprenörsanda

2011 certifierade Intertek för första gången ett litet familjeföretag i Jämtland enligt IP Livsmedel. Idag är Mörsjö Deli och deras tunnbrödchips på väg ut i världen, fortfarande med Intertek vid sin sida.

Det började som ett sätt att öka livslängden på det mjuka tunnbrödet i forna tiders fattiga Jämtland. Genom att tillsätta smör eller olja, krydda och sedan grädda på nytt kunde man ge det traditionella jämtländska tunnbrödet nytt liv och, som Mörsjö Delis VD Anna Godevärn skämtsamt uttrycker det, ”dölja mögelsmaken”. Idag är råvarorna dagsfärskt bröd, olja och kryddor av högsta kvalitet och slutresultatet en delikatess, men Anna Godevärns företag är ändå starkt rotat i den jämtländska traditionen. 

Startskottet för det som skulle komma att bli Mörsjö Deli gick 2007, då Anna Godevärn fick en historia berättad för sig av en bekant:

-Det var en tjej på Frösön som skulle på fest, och hon blev tillfrågad om hon ville ta med sig något gott tilltugg. Då kom hon ihåg hur hennes farmor brukade grädda tunnbröd med olja och kryddor i ugnen och gjorde likadant. Det blev succé. Vi köpte idén av den här tjejen och det blev starten på vårt företag. 

Livsmedelsproduktion var nytt för Anna Godevärn och till en början var hon tveksam.

-Jag visste hur tufft regelverket kring livsmedelsproduktion är, säger hon. Men samtidigt trodde vi så mycket på idén att vi kände att vi ville testa.

Sagt och gjort. Företaget drog igång produktion i ett hyrt garage på 50 kvadratmeter på Frösön utanför Östersund. En första blygsam order på åtta kartonger kändes nästan oöverstiglig. Numera produceras 700 000 påsar tunnbrödchips om året  ̶  sedan en tid tillbaka i nya 700 kvadratmeter stora lokaler i centrala Östersund  ̶  och sortimentet har utökats med flera närliggande produkter. 

Anna Godevärn har en bakgrund inom processutveckling och kvalitetsarbete och för henne var certifiering en självklarhet. Företaget certifierades 2011 av Intertek enligt IP Livsmedel. 

-Från mina tidigare arbeten visste jag att ett systematiskt kvalitetsarbete är oerhört viktigt, säger hon. Vi ska kunna lova våra kunder samma smakupplevelse varje gång och för att göra det måste vi ha stabila processer och totalkoll på ingredienser och leverantörer. Jag tog steget att IP-certifiera innan marknaden började ställa krav på certifiering. Det visade sig dock vara ett riktigt bra drag, nu har de flesta stora återförsäljarna stängt dörren för leverantörer som inte är certifierade. 

Revisionerna från Intertek är något Anna Godevärn ser fram emot. 

-Vi vill ligga i framkant och vår Intertek-revisor är en viktig källa till kunskap för oss, säger hon. 

Nu är Mörsjö Deli steg för steg på väg ut i världen och på den resan finns Intertek med som certifieringsbolag och bollplank angående vilka certifieringar som krävs på de olika marknaderna. Hittills kan man äta Mörsjö Delis tunnbrödchips i Norge, Finland, Estland och Italien. Och det är bara början.

Kort om Mörsjö Deli

  • Grundades 2007
  • 12 anställda, tillverkning i Östersund
  • Produkter: Tunnbrödchips med olika smaker (t ex salt, nachokryddblandning, socker och kanel och choklad), rotsakschips, salamichips, prosciuttochips, ostar och dipp.
  • Har samarbetat med Intertek sedan 2011, har idag certifiering enligt IP Livsmedel. 
 
+ 46 8 750 00 00
SE:
+ 46 8 750 00 00
 

Kundcase