Intertek (www.intertek.com)

Vill du veta mer?

  wallerfelt_vit

Kontakta Erik Wallerfelt
+46-733-750049

Maila en förfrågan 

 

Skriv till oss:

Telefon:

+ 46 8 750 00 00
 
 

Energieffektivitet

Intertek har de ackrediteringar och det kunnande som krävs för att genomföra provning av energieffektivitet och att certifiera produkter världen över.

Att konsumentprodukter, som kyl och frys, tvätt- och diskmaskiner, TV-apparater och bildskärmar, är energisnåla är ett viktigt säljargument idag. Intertek hjälper tillverkare, myndigheter och branschorganisationer över hela världen att energieffektivitetsprova och certifiera produkter.

Europa

ErP-direktivet 2009/125/EC (Tidigare EuP-direktivet): EU:s ekodesigndirektiv omfattar både produkter som använder elektricitet – t. ex belysning, kyl och frys, externa nätaggregat och TV-apparater – och produkter som påverkar energianvändningen utan att själva dra energi, t ex fönster och vattenkranar. Det finns idag två sätt för tillverkare att visa att man uppfyller direktivet. Antingen genom ett ledningssystem motsvarande ISO 14000 eller EMAS som täcker in alla tekniska krav, eller genom så kallad ”intern designkontroll”, där varje produkt verifieras för sig. Oavsett tillvägagångssätt krävs teknisk dokumentation som bevis för att genomförandeåtgärden uppfyllts, tillverkardeklaration och CE-märkning. Intertek erbjuder utbildning, rådgivning, analys och verifiering inom ErP.

EU:s energimärkning: Denna energiförbrukningsmärkning är obligatorisk för TV-apparater, kyl- och frys, ugnar, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, luftkonditioneringsaggregat (inklusive luft- och luftvärmepumpar) och lampor och har tillkommit för att hjälpa konsumenter att bedöma produkter utifrån ett energieffektivitetsperspektiv. Intertek erbjuder oberoende provning för energiförbrukningsmärkning enligt EU-direktivet 2010/30/EU.

Nordamerika

Energy Star: Bakom märkningen står amerikanska energimyndigheten och EPA (Environmental Protection Agency). Tidigare skedde märkningen genom självdeklaration, men från 2011 måste ett ackrediterat tredjepartslaboratorium prova nya produkter. Intertek i Sverige är ackrediterade för produktgrupperna hemelektronik och kontorsprodukter. Intertek i Nordamerika är certifieringsorgan, vilket gör att vi kan erbjuda en snabb och smidig märkningsprocess.

California Energy Commission (CEC): Enligt Kaliforniens Appliance Efficiency-regelverk måste ett stort antal produkter (t. ex kyl- och frys, tvättmaskiner, diskmaskiner, batteriladdare och lampor) som ska säljas i Kalifornien provas av en oberoende tredje part enligt produktspecifika standarder. Intertek är ackrediterade att utföra detta.

Natural Resources Canada (NRCan): För att få föras in i Kanada måste produkter som exempelvis duschmunstycken, kranar, toaletter, luftkonditioneringsaggregat, värmepannor, värmepumpar, tvättmaskiner och kyl- och frys, vara märkta med ett energieffektivitetsmärke som exempelvis ETL-märket eller Energy Star. Märkningen visar att produkten har energieffektivitetsprovats av ett ackrediterat provningslaboratorium som till exempel Intertek.

Förutom dessa kan vi prova energieffektivitet i enlighet med ett antal andra Nordamerikanska program såsom Energy Guide Label, AHAM, AHRI och LEED Green Building Rating.

Asien och Australien

Intertek hjälper tillverkare att säkerställa att deras produkter möter krav och regler på marknader i Asien och Australien. Vi provar enligt, exempelvis, China Energy Label, HK EELS (Hongkong) och SASO (Saudiarabien). Vi provar också enligt Australia Energy Rating Label-programmet som krävs för export till Australien.

för mer information.