Ordning och reda i robotfabriken

Regulatoriska frågor redan på ritbordet sparar tid och pengar för norska Hatteland.

Att se Hattelands lagerhållningslösning Autostore i aktion är som att kliva in i en science fiction-film. Hjulförsedda robotar kilar fram och tillbaka på ett enormt rutnät av aluminium. Med jämna mellanrum stannar de till och fiskar upp en låda med produkter ur rutnätets inre, kilar iväg igen och levererar via en inbyggd hiss lådan till en plockare som får precis de artiklar han behöver just när han behöver dem.

Från början tillkom Autostore som en lösning på ett internt problem. Fram till år 2000 var Hatteland en av Nordens största distributörer av elektronikkomponenter och på 1990-talet behövde lagrets byggas ut och moderniseras. 1996 föddes idén till en automatiserad lagerlösning hos företagets teknikchef Ingvar Hognaland. De första prototyperna installerades hos Hatteland 2002, och två år senare tog företaget beslutet att kommersialisera produkten, till en början i de nordiska länderna. Idag säljs Autostore genom partners världen över. 

Komplex produkt och snåriga regler

Vägen till världsmarknaden har dock inte varit helt spikrak. Produkten är komplex och regelverken som omgärdar den likaså. 

– Det är inte ovanligt att en komponent som klarar kraven för en marknad inte kan användas på en annan, säger Ivar Fjeldheim, produktchef för Autostore hos Hatteland.   

Det var när Hatteland skulle börja sälja Autostore i USA som Intertek kom in i bilden. Att ETL-märka produkten och sedan ta den vidare mot godkännande i Asien visade sig dock inte vara en lätt uppgift.

– Problemet var att produkten redan var klar och inte i alla avseenden anpassad till kraven, fortsätter Ivar Fjeldheim. ”Ni skulle ha haft de här kraven i åtanke när ni konstruerade produkten”, fick vi höra. Den gången fick vi helt enkelt i efterhand anpassa produkten till kraven och det blev en både dyr och tidskrävande process.

Kraven med i utvecklingsprocessen

Numera ser Hatteland till att ha de regulatoriska kraven med i processen när moduler i Autostore-systemet ska utvecklas eller uppdateras. Interteks regulatoriska konsulter fungerar som Hattelands regulatory affairs-avdelning och sitter med vid ritbordet för att eventuella bekymmer ska upptäckas i tid. 

– Nu kan vi tidigt i utvecklingsprocessen anpassa produkten så att den kan lanseras i de länder vi tänkt oss, säger Ivar Fjeldheim. Med det arbetssättet sparar vi otroligt mycket tid – ett fel som upptäcks tidigt tar kanske ett par dagar att åtgärda, upptäcks samma fel i slutet av en godkännandeprocess är det förlorade månader vi talar om.

För en liten utvecklingstung organisation – idag jobbar kring 40 personer med Autostore på Hatteland, varav ca 15 med produktutveckling – är snabbheten viktig. Att använda en extern leverantör med spetskompetens inom det regulatoriska området för att koncentrera de egna resurserna på den egna kärnverksamheten är det enda rätta för Hatteland, menar Ivar Fjeldheim.

– Att bygga upp motsvarande kompetens in-house skulle inte vara lönsamt, säger han. Teamet hos Intertek i Stockholm har hela Interteks världsomspännande kompetens bakom sig och det är en stor fördel för oss.

Kort om Hatteland och Autostore 

  • Hatteland är ett av Norges 500 största företag med 214 anställda och en omsättning på 350 miljoner NOK
  • Huvudkontor i Vats i södra Norge. 
  • Verksamhet inom b la affärssystem (ERP – Enterprise Resource Planning), digital annonsering, molntjänster, systemutveckling och lagerhanteringslösningen Autostore. 
  • Autostore säljs idag i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Kina, EU, Hongkong, Japan, Kuwait, Malaysia, Korea, Ryssland, Saudiarabien, Singapore, Taiwan, Turkiet och Förenade Arabemiraten. Tillsammans med Intertek arbetar man just nu med tillträde till ett antal sydamerikanska marknader.
  • Kravbilden kring Autostore omfattar elsäkerhet, brandsäkerhet, EMC, trådlös kommunikation samt kemikaliehantering (RoHS). 
Detta gör Intertek för Hatteland 
  • Rådgivning i marknadstillträdesfrågor, kravutredningar, ETL-märkning, handläggning av lokala certifieringar.
  • Intertek har även bistått Hatteland med rådgivning inom batteri- och energilagringslösningar. 
 
+ 46 8 750 00 00
SE:
+ 46 8 750 00 00
 

Kundcase