CGM siktar västerut

ETL öppnar dörren när svenska CGM tar sin intelligenta ergonomilösning till Amerika.

En av de stora utmaningarna i dygnet-runt-bemannade driftcentraler är att se till att de som arbetar där håller sig inte bara vakna, utan alerta, oavsett tid på dygnet. Det vill Boråsföretaget CGM lösa med sin intelligenta operatörsplattform, speciellt utvecklad för just den typen av miljöer inom till exempel processindustri, polis och räddningstjänst, tågledningscentraler, vattenverk och energi. 

– Vi fokuserar på att minska tröttheten hos operatörerna, säger Pierre Schäring, företagets VD. Vi har utvecklat kontrollrumsmiljöer som kan förebygga att operatörerna somnar på jobbet genom att använda ergonomi, ljus, ljud och inomhusklimat i arbetsmiljön.

Det som började med höj- och sänkbara arbetsbord i början av 2000-talet har nu blivit en högteknologisk helhetslösning där allt kan individanpassas. Basen är fortfarande arbetsborden, men de har integrerats med styrsystem från ABB. Med sitt digitaliserade koncept kallat Intelligent Extended Operator Workplace låter CGM operatörens behov och preferenser styra inte bara höjden på arbetsbordet, utan också ljusstyrka och temperatur på omgivande belysning, placering och höjd på skärmar, luftfuktighet, värme, ljud och mycket mer. Allt för att skapa en så effektiv och ergonomisk arbetsmiljö som möjligt. 

Exportsatsning kräver certifiering

2013 köpte ABB in sig som minoritetsägare i CGM och två år senare blev CGM en del av ABB Group. Med ABB i ryggen har världsmarknaden öppnats för CGM, som nu satsar hårt på export, bland annat till USA. Med exportsatsningen har också kommit en del nya regulatoriska utmaningar, som Intertek nu hjälper CGM att lösa.

– Då vi tidigare främst arbetade i Europa har vi fram till nyligen fokuserat vårt regulatoriska arbete på CE-märkning, säger Anders Stenvall, Supply Chain Manager på CGM. De kunder vi haft utanför Europa har själva certifierat produkten för sin marknad med vår CE-dokumentation som grund. Nu, när vi har en uttalad satsning på marknader utanför Europa måste vi kunna erbjuda certifierade produkter. 

Hittills har detta inneburit ett nära samarbete med Intertek som resulterat i en ETL-märkning för Nordamerika och en CB-certifiering som grundbult för vidare nationella certifieringar i resten av världen. Eftersom det är komplexa produkter vi talar om – operatörsborden kommer i åtta olika modeller varav den mest avancerade har 12 motorer – har resan mot ETL-märket inte varit helt friktionsfri. 

– Det har tagit tid, erkänner Anders Stenvall. Tillsammans med Intertek har vi diskuterat oss fram till en fungerande lösning där vi arbetade utifrån ett ”worst case” där styrsystemet certifierats tillsammans med den mest komplexa lösningen vi erbjuder. Eftersom våra produkter är moduluppbyggda täcker vi på så sätt in även de enklare modellerna i certifieringen.

CB- och ETL-certifiering är bara början för CGM.

– Med CB och ETL öppnar vi de intressantaste marknaderna just nu, säger Pierre Schäring. Samtidigt har vi skapat förutsättningar för fortsatt expansion framöver. 

 
+ 46 8 750 00 00
SE:
+ 46 8 750 00 00
 

Kundcase