Electrolux Laundry Systems hyr in regulatorisk expertis

Smartare, mer anpassningsbara maskiner som drar mindre el och vatten. Teknikutvecklingen inom professionell textilvård går allt snabbare. Med hela världen som marknad gäller det för Electrolux Laundry Systems att hela tiden ligga steget före, även på det regulatoriska området.

Bor man i lägenhet och använder husets tvättstuga är chansen stor att man tvättar och torkar sin tvätt i maskiner från Electrolux Laundry Systems. I Sverige har företaget en dominerande ställning inom så kallad professionell textilvård – tvätt och tork i flerbostadshus och verksamheter som hotell, restauranger, sjukhus, barn- och äldreomsorg, räddningstjänst, lantbruk, tvättomater och tvätterier.

I företagets fabrik i småländska Ljungby arbetar ca 275 personer med utveckling och tillverkning tvättmaskiner från 55 till 850 liter samt torktumlare. Totalt har Electrolux Laundry Systems 1080 anställda och ytterligare två produktionsanläggningar, en i Frankrike och en i Thailand. Den största marknaden finns i Europa, men produkterna säljs över hela världen.

Snabb produktutveckling

Förutom produktion hyser anläggningen i Ljungby en forskningsavdelning inklusive provningslabb och prototypverkstad. Här tar 56 personer hand om all teknisk utveckling av företagets professionella textilvårdsmaskiner.

– Utvecklingen drivs av våra kunders önskan att spara energi och vatten, både av miljöhänsyn och av rent ekonomiska skäl, säger Bengt Elofsson, elektronikkonstruktör och ansvarig för regulatoriska frågor på Electrolux Laundry Systems. Samtidigt som maskinerna blir allt snålare får de också en allt större ”hjärna”. Mycket av den utveckling och uppdatering vi gör idag handlar därför om styrsystem och elektronik.

Och det är en utveckling som går allt fortare. För Bengt Elofsson som ansvarig för regulatoriska frågor för elva produktfamiljer med världen som marknad, innebär detta en uppsjö av regler och krav att ta hänsyn till. 

Inhyrd regulatorisk expertis

En del av lösningen på detta stavas modultänkande och gemensamma komponenter, men det räcker inte. Därför har man sedan lite över tio år valt att hyra in regulatorisk expertis från Intertek. Ingvar Stam, expertkonsult på Intertek, håller löpande koll på vad som behöver göras – vilka certifikat som ska uppdateras, vilka nya standarder och tolkningar som kan vara applicerbara och vad som ska provas när. Dessutom fungerar han som bollplank i regulatoriska frågor genom utvecklingsprojekten.

– När det är som intensivast har jag och Ingvar i stort sett daglig kontakt, säger Bengt Elofsson. Han har erfarenheten och kontaktnätet och vet vart man ska vända sig, vilken marknad i världen man än vill in på.

Långt samarbete

Intertek har dock funnits med i bilden mycket längre än så.

– Vi har som policy att alla våra produkter ska vara tredjepartscertifierade, fortsätter Bengt Elofsson. Så vi har länge jobbat med S-märket för Europa. År 2000 valde vi dessutom, som ett av de första företagen inom ”hem- och hushållsprodukter” att börja använda Interteks ETL-märke för Nordamerika.

Bengt Elofsson säger ”hem- och hushållsprodukter”. Det beror på att trots att Electrolux Laundry Systems tvättmaskiner och torktumlare används av kommersiella aktörer, provas de enligt hushållsstandarder. 

 
+ 46 8 750 00 00
SE:
+ 46 8 750 00 00
 

Kundcase