Tidig provning skapar nya lösningar hos Husqvarna

Husqvarna har varit kund hos Intertek länge. Till en början med ren produktprovning, men för ett par år sedan togs samarbetet till en ny nivå. Idag fungerar Intertek som bollplank i regulatoriska frågor och rådgivare i produktutvecklingsprocessen.

För Henrik Marcusson, Certifieringsingenjör på Husqvarnas forsknings- och utvecklingsavdelning för maskiner och verktyg för byggbranschen, är det Berndt Larsson som är Intertek. I rollen som projektledare och konsult med ansvar för Husqvarna hos Intertek är Berndt Larsson den Henrik Marcusson ringer för att diskutera regulatoriska frågor från starten av ett nytt utvecklingsprojekt fram till slutprovning av produkten. 

– Vi har arbetat på det här sättet i ungefär ett och ett halvt år, säger Henrik Marcusson. För oss är det ovärderligt att kunna bolla frågor med regulatorisk expertis redan tidigt i produktutvecklingen. Ett av många konkreta exempel är en av våra produkter – en rivningsrobot med fjärrkontroll – där vi genom att prova tidigt såg att den inte klarade gränserna för EMC. Förutom att fånga upp problemet tidigt kunde Intertek dessutom komma med tips på hur vi kunde lösa dem.

Husqvarna är kanske mest känt för utomhusprodukter för hemmabruk, som motorsågar, trimmare, gräsklippare och trädgårdstraktorer, där man är störst i världen. Men företaget har också en stor verksamhet mot byggbranschen, dit man levererar, bland annat, kapmaskiner, kärnborrmaskiner, väggsågar och diamantverktyg.

På företagets FoU-center i Jonsered utvecklas ny utrustning för byggindustrin världen över. Sortimentet är stort och produktutvecklingen, antingen av helt nya produktlinjer eller modifieringar av existerande produkter, sker kontinuerligt. Snabba svar på ibland krångliga frågeställningar om lagar och regler och tolkningar av standarder på olika marknader är viktigt. Inget får fördröja produktlanseringen.

– Vi ser Intertek som en långsiktig diskussionspartner, säger Henrik Marcusson. När vi har en produkt som ska in på en ny marknad skickar jag över en fråga till Berndt, som ofta inte bara har ett svar utan också en kanal till den marknaden.

Att produkten fallerar i slutprovningen och måste förändras och provas igen blir snabbt kostsamt för tillverkaren. Genom samarbetet med Intertek kan Husqvarna ligga steget före.

– Tar vi med de regulatoriska frågorna tillräckligt tidigt blir utvecklings- och lanseringsprocessen smidig och kostnadseffektiv, säger Henrik Marcusson. 

 
+ 46 8 750 00 00
SE:
+ 46 8 750 00 00
 

Kundcase